Hakon Swärd

Han spelade schlagers på piano med Maurice Chevalier, tango på drag­spel för Fangio och blåste trumpet hos storbandsgiganten Lulle Ellboj.  Hakon Swärd blev en av södra Sveriges mest populära dansmusiker genom tiderna. Folket älskade dragspelaren Hakon Swärd och publik­rekord sattes på löpande band där han drog fram.
I ”Tack för i afton” vittnar musikerna som följde Hakon runt om på dansbanorna om denne geniale speleman. Inte heller Skånes obestridlige blues- och reggaekung, Peps Persson, kan dölja sin stora beundran för Hakon Swärd, ”swingens häxmästare”, som han kallades.
Hakon Swärd var en vanlig kommunalarbetare i Kristianstad och själv­lärd musiker som spelade den tidens schlagers – ibland från hastigt ned­klottrade harmonier på en wienerbrödspåse. Men som han gjorde det!

Med boken följer en CD med Hakon Swärd i toppform.

Bertil Sandström, född 1943, är själv musiker och har sedan barnsben fascinerats av Hakon Swärd. Tillsammans med Fredrik Brofalk på SR Kristianstad har han i en mycket uppmärksammad radioserie berättat om Hakon Swärd för radiolyssnarna i Skåne. Han har tidigare gett ut boken om Bildsköne Bengtsson tillsammans med Malin Arvidsson.

Per Erik Tell, född 1956, är frilansjournalist och författare till tre kriminalromaner, en historisk berättelse om svenskarna i kung Leopolds Kongo och en essäbok om USA.