Ingen kände till om den berömde träsnidaren någonsin hade haft en kärleksupplevelse med en kvinna. Hans främsta konstverk, skulpturen av den heliga Cecilia, vittnade otvetydigt om ett starkt kärleksmöte. Men vem var denna kvinna som så fullständigt förändrat hans liv? Först efter hans död kom sanningen fram.
Om detta berättar novellen Natt i okänt hus.

Ingen kände heller till hemligheten som den stumma Räfserskan bar på. Många år efter hennes sorgliga bortgång avslöjas tragedin bakom kvinnans stumma liv.

Ingen begrep varför den vackra, högt älskade Maria, hela bygdens skickliga läkekvinna, plötsligt en natt bara försvinner från maken och de båda barnen. Långt i framtiden skymtades lösningen av Mysteriet med Maria Min Maka.

Detta är tre av sju berättelser som presenteras i denna novellsamling. De har ett gemensamt tema: mänskliga relationer, hur fascinerande dessa kan vara, gåtfulla och nästan obegripliga tills alla bitar faller på plats.

Göinge är den geografiska och historiska miljön för flertalet av dessa berättelser som ursprungligen presenterats vid berättarkvällarna på Hovdala slott.

Birger I Ohlsson är pensionerad lärare och passionerad berättare.