En överlevare berättar

”Jag heter Cina Holmberg och är en av de som överlevde nazisternas utrot­nings­läger i Auschwitz. Om det jag sett och upplevt vill jag gärna berätta.
16 år gammal fördes jag och min familj till Auschwitz-Birkenau. Där försvann för alltid min mamma, pappa och mormor. Att de verkligen gasades ihjäl, brändes och ströddes ut som aska på lägerområdet, var länge svårt för mig att acceptera. Vid krigsslutet stod jag i en rad av fångar i en skogsdunge. Med höjda gevär avvaktade soldaterna order från sitt befäl, när en motorcyklist från Svenska Röda Korset körde fram och stoppade avrättningen.
Det är min önskan att berättelsen om mitt liv förs vidare. Ingen ska kunna inbilla kommande generationer att förintelsen aldrig ägt rum.”

Cina Holmberg berättar rakt och enkelt om hur hon 16 år gammal blev bortförd från Ungern till Auschwitz tillsammans med sina föräldrar och andra släktingar. Hon var den enda som överlevde. Efter en tid i arbetsläger blev hon dramatiskt räddad i krigets allra sista skede av Svenska Röda Korsets vita bussar.

I mer än tio år har hon varit ute på skolor och berättat om sitt liv.

Digipac med 2 cd och 16-sid häfte med bilder. (2 tim 23 min)

Musik av klezmergruppen Tummel. www.tummel.nu