Berättelsen om Bildsköne Bengtsson

Harald Bengtsson från Vittsjö är mer känd som dynamitarden Bildsköne Bengtsson. Under några år i början av 1930-talet var han och Tatuerade Johansson Sveriges mest beryktade brottslingar. För första gången presenteras här en heltäckande biografi över Harald Bengtsson, grundad på omfattande källforskning.

Ur förordet

Bildsköne Bengtsson är en del av svensk nutidshistoria som vi inte får glömma bort. Både som verklighet och som myt personifierar han ett Sverige som inte alltid var särskilt behagligt att leva i, ett Sverige som ligger närmare oss i tiden än det är bekvämt att tro.

Historien om Bengtsson är ingen skön historia, ingen saga med lyckligt och logiskt slut. Men den säger mycket om hur vårt moderna samhälle har vuxit fram …

Dick Harrison, professor i historia

Ur inledningen

Det är november 1934. Arbetslöshet och dåliga tider tynger människors sinnen, men det finns något som får dem att glömma sina bekymmer. Det finns något som får dem att vallfärda till en enslig plats i gränstrakterna mellan Skåne och Blekinge. Inklämd i en bergskreva ligger jordkojan som alla pratar om. Den är skickligt dold och förvånansvärt välinredd. Kojan tillhör Bildsköne Bengtsson, den rikskände kassaskåpssprängaren. Han och Tatuerade Johansson har i två år lyckats hålla sig undan polisen. Nu är de avslöjade. Nu river nyfikna souvenirjägare i mossan kring deras gömställe. Nu är det deras tur att få sitt hem plundrat. I ett brev beskriver Nanny från Nyteboda uppståndelsen för sin vän Ingeborg. Hon berättar om den fascinerande kojan och häcklar landsfiskalerna som bråkade om vems distrikt den låg i. Hennes sympatier ligger hos Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson:

I dag ha vi fått veta att de gripit våra ärade gäster i Göteborg. Det gladde oss icke, tvärtom blev vi alla ledsna å deras vägnar. Visst har mor Bengta blivit av med åtskilligt i sin källare, men hon sade att det var dem väl unt, att hon tyckte om dem och att det var skamligt att göra dem hemlösa mot vintern.

Bildsköne Bengtsson sågs inte som en vanlig brottsling. Han var välklädd och hövlig. Det var spännande när han lurade polisen med sina smarta kupper. I otaliga historier berättas hur han stal från de rika och delade med sig av stöldgodset. Den bildsköne var en folklig hjälte. Men vem var personen bakom legenden?

Författarna

Bertil Sandström (född 1943) gick som liten förbi Bildsköne Bengtssons bostad varje dag på väg till skolan i Markaryd. Redan då, 1950, väcktes hans intresse för denne märklige man. Som radiojournalist producerade han i mitten av 1990-talet en serie program om Bildsköne Bengtsson. Programmen blev mycket uppskattade, och 2000 gav han ut en CD med berättelser och sånger om Bildsköne Bengtsson (Bland tjyvar och dynamitgubbar). År 2003 forsatte han efterforskningarna tillsammans med Malin Arvidsson (född 1983). Parallellt med historiestudier vid Malmö högskola har hon gjort källforskningen och författat boken Den Bildsköne.

Föredrag

Bokens författare Malin Arvidsson och Bertil Sandström berättar gärna om Bildsköne Bengtsson och den tid han levde i. För att boka ett föredrag, kontakta:

  • Bertil Sandström: 0479-13401
  • Malin Arvidsson: 040-6112246, 0730-371274 eller malin@bokpro.se